Glutenintolerantie… en dan?

glutenvrij - coeliakieGlutenintolerantie… en dan?

Bella het is heel vervelend, maar je hebt een glutenintolerantie

Na maanden van medische onderzoeken voelen die woorden gek genoeg als een bevrijding. Eindelijk is er een diagnose gesteld voor de buikklachten en extreme vermoeidheid waar ik al jaren last van heb.
Glutenintolerantie… Ik heb er weleens over gehoord en gelezen, maar wat is het eigenlijk precies? De arts legt mij uit dat een glutenintolerantie, oftewel coeliakie, betekent dat je geen gluten kunt verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met een glutenintolerantie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Bij mensen met glutenintolerantie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen.
Naast een glutenintolerantie zijn er ook mensen die een glutensensitiviteit hebben. Bij deze mensen kan door middel van de onderzoeken geen glutenintolerantie (coeliakie) worden vastgesteld. Echter hebben deze mensen wel verschijnselen die zowel doen denken aan glutenintolerantie als aan een prikkelbaar darmsyndroom. Om de precieze oorzaak en een diagnosemiddel voor glutensensitiviteit te vinden zijn momenteel verschillende onderzoeken gaande.

Glutenvrij dieet
Een glutenintolerantie of glutensensitiviteit is niet te behandelen met medicijnen. Maar om de darmwand weer te laten herstellen en om beschadiging, en de daarbij horende klachten, te voorkomen moet je je hele leven een glutenvrij dieet volgen. “Let food be your medicine and your medicine your food”, was het eerste wat in mij opkwam. Wederom een toepasselijke situatie voor de bekende quote van Hippocrates.

Naast wat meegekregen folders en een stencil met internetsites adviseerde de arts mij om een afspraak te maken bij een diëtiste of voedingsadviseur. Hij of zij kan mij goed advies geven over wat ik wel en niet kan eten binnen een glutenvrij dieet.

Terug naar huis maakte het bevrijdende en opgeluchte gevoel van de diagnose toch ook wel plaats voor een verdrietig gevoel. Een glutenvrij dieet zou betekenen dat ik veel dingen waar ik erg gek op ben niet meer zou kunnen eten. Ik laat dat gevoel even los en besluit een afspraak te gaan maken bij een natuurdiëtiste of natuurvoedingsadviseur. Zij of hij zal mij vast goed op weg kunnen helpen!

Ciao,

Bella

2 thoughts on “Glutenintolerantie… en dan?

  1. hoi Bella, fijn voor je dat ze de oorzaak van je klachten hebben gevonden! ik hoop dat je je snel beter gaat voelen. ik heb zelf al vele jaren coeliakie en bij mij heeft het heel lang geduurd voor ze daar achter waren. ik volg dus al jaren een glutenvrij dieet en dat is best goed te doen, zeker als je al gewend bent om gezond en natuurlijk te eten. voor mij is de grootste uitdaging gezond glutenvrij te eten, er is heel veel te koop maar veel producten zijn niet zo gezond. uit eten gaan en op vakantie ,vergt wel iets meer voorbereiding.ik wens je veel success met het ontdekken van een nieuw glutenvrij eetpatroon.kijk ook eens bij de coeiliakie vereniging daar is veel informatie te vinden, zelf bestel ik mijn glutenvrije producten via internet daar is heel veel te vinden.

    • Hoi Miranda,
      Bedankt voor je reactie en tips! Ik hoop dat je mijn blog blijft volgen en laat vooral nog eens een reactie achter met jou ervaringen en tips. Die zijn voor mij en andere lezers altijd welkom!
      Ciao Bella

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *