Recept: (Vegetarische) Curry van de prins

Vlak voor de zomer zijn mijn moeder en ik een dagje naar Breda geweest. Na ons gezellig dagje uit, besloten we de dag af te sluiten met een etentje bij restaurant LOFF. Aangezien ik goede verhalen over het restaurant had gehoord had ik van tevoren al een tafeltje gereserveerd. Achteraf gezien was dat maar goed ook, want de gehele avond zat het restaurant vol!

Alles wat bij LOFF wordt geserveerd is vegetarisch of veganistisch en altijd 100% biologisch. Het leuke van LOFF is dat je zelf je eten mag opscheppen van het koude en warme buffet en dat je betaalt naar gewicht. Hierdoor kun je van meerdere gerechten proeven, schep je op en betaal je naar de hoeveelheid wat jij op kunt en is er dus ook geen voedselverspilling. Boven de gerechten hangen kaartjes met de ingrediënten die het gerecht bevat, waardoor je altijd precies weet wat je eet.

Zowel mijn moeder als ik hebben heerlijk gegeten. We hebben meerdere gerechtjes uitgeprobeerd die allemaal stuk voor stuk erg lekker waren, maar het allerlekkerste vond ik toch wel het gerecht “Curry van de Prins”. Het is jammer dat Breda niet voor mij om de hoek ligt, anders was ik regelmatig teruggekomen voor deze curry! Toen ik na afloop dit aan Marion Pluimes, de eigenaresse van LOFF, vertelde verblijde ze mij met de boodschap dat het recept op de site van De Groene Kookacademie staat. Regelmatig bij LOFF eten zit er dan niet in, maar ik kon de curry nu wel zelf gaan maken!

Eenmaal thuis ben ik fanatiek in de keuken aan de slag gegaan. Ik besloot het ambitieus aan te pakken en geen kant-en-klare garam masala te gebruiken, maar er zelf één samen te stellen. Hoewel de bereiding van het gerecht niet heel moeilijk oogt, vond ik het toch wel spannend. Vooral omdat ik mij afvroeg of mijn curry door mijn eigen garam masala mix wel zo goed op smaak zal zijn als die van LOFF. Ik had een groep kritische eters uitgenodigd en wilde uiteraard schitteren met dit gerecht. Omdat ik tijdens mijn etentje niet de hele tijd in de keuken wilde staan heb ik het al de dag van tevoren gemaakt. Achteraf gezien was dat maar goed ook, want hierdoor konden de smaken van de specerijen en kruiden er goed in trekken.

Nu zullen jullie je wellicht afvragen… Hoe smaakte de Curry van de Prins a la Bella?

Hij was heerlijk! Al zeg ik het zelf… Die van restaurant LOFF kan hij vast niet evenaren, maar hij komt er wel dichtbij in de buurt. Het is jammer dat Breda niet om de hoek ligt anders had ik Marion een bakje gebracht om te proeven ;)!

Mocht je nu ook erg benieuwd zijn naar de Curry van de Prins hoe ik hem heb gemaakt?

Ingrediënten
1 aubergine
½ pompoen of 500 gram wortels (afhankelijk van het seizoen)
2 uien
2 rode pepers, verwijder de pitten
3 cm gemberwortel
3 teentjes knoflook
1 ½ eetlepel komijnzaad
1 eetlepel zwart mosterdzaad
3 eetlepels ghee of sesamolie
2 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels garam masala of zie mix die ik zelf heb samengesteld*
1 klein potje tomatenpuree ( ± 4 eetlepels)
zout
1 blikje kokosmelk
Pappadums
Gekookte rijst
Yoghurt
Peterselie of korianderblad (liefst vers)

*Garam Masala

2 eetlepel gemalen komijnzaad, 3 tl gemalen kardemom, 3 tl korianderpoeder, 3 theelepel versgemalen zwarte peper, 2 tl kaneelpoeder, 1 tl gemalen nootmuskaat, 1 theelepel gemalen kruidnagel.

Bereiding

Was de aubergine. Snijd deze in blokjes en zet onder water. Laat dit 30 minuten staan. Was ook de pompoen verwijder de zaden en snijd in blokjes. Schil de uien en snijd grof. Verwijder de pitjes uit de rode pepers en hak deze vervolgens fijn. Hoe je wel van extra pittig? Dan kun je de pitten ook gewoon gebruiken. Rasp de gember fijn en snijd de knoflookteentjes grof.

Verhit 1 eetlepel ghee of sesamolie in een braadpan en bak hierin de komijn- en mosterdzaden tot ze gaan geuren. Houd het goed in de gaten, want je moet oppassen dat het niet gaat aanbranden. Zodra de komijn- en mosterdzaden zijn gaan geuren haal je ze uit de pan en vijzel je ze fijn.

Giet de aubergine af en bak in de rest van de ghee of sesamolie bruin.

Voeg de komijn-, mosterdzaad, kaneelpoeder, garam masala en tomatenpuree toe en bak alles goed door.

Voeg vervolgens de kokosmelk, zout, pompoenblokjes, gember en uien toe. Breng aan de kook en laat in 20 minuten gaar worden.

Serveer de Curry van de Prins heet op. Zelf vind ik het erg lekker met pappadums, gekookte rijst en dikke yoghurt. Om het gerecht helemaal af te maken kun je bovenop nog een takje peterselie of korianderblad leggen.

Het originele recept van de Curry van de Prins vind je bij de Groene Kookacademie

Heb ik je enthousiast gemaakt om ook deze lekkere curry te maken?

Ciao,

Bella

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *