Recept: ouderwetse marmercake van Oma

Met al die mooie foto’s op social media van prachtige taarten, repen en koeken voel ik mij regelmatig uitgedaagd om ook zo’n mooi kunstwerkje te maken. Hier haal ik veel plezier uit en na een goed gelukt experiment voel ik mij erg trots. Maar… eigenlijk gaat er niks boven een ouderwetse cake, nietwaar? Een lekkere smeuïge cake die je doet denken aan je Oma!

Een naturel cake is altijd al erg lekker, maar je kunt ook appels, rozijnen, noten of eigenlijk alles wat je lekker vindt aan het beslag toevoegen voor een iets meer speciale cake. Voor dit recept heb ik een marmercake gemaakt. Want, ja, ik ben nou eenmaal enorm gek op chocolade ;)!

Ingrediënten
200 gram boter, op kamertemperatuur
200 gram bloem
200 gram suiker (advies: in korelvorm, bijvoorbeeld, rietsuiker, kokosbloesemsuiker)
4 eieren
2 eetlepels cacaopoeder
1,5 theelepel bakpoeder
Merg van een vanillepeul of snuf vanillepoeder
Snufje zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Vet de cakevorm in of bekleed met bakpapier.
  • Doe de boter in een kom en mix tot een zachte massa. Doe de suiker erbij en mix dit samen voor ± vijf minuten totdat het lekker romig is. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Wanneer alle eieren goed zijn gemengd en het mengsel luchtig is stop je met mixen.
  • Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, vanille en snuf zout.
  • Stapel vervolgens dit bloemmengsel voorzichtig door het beslag. Hierdoor blijft de luchtigheid behouden. Schep de helft van het beslag in de cakevorm.
  • De andere helft van het beslag houd je in de beslagkom. Voeg hier twee eetlepels cacaopoeder aan toe en meng dit voorzichtig door elkaar. Schep het cacaocakebeslag op het naturel beslag.
  • Zet de cakevorm in de oven en bak in 60 tot 75 minuten gaar. Wanneer de cake gaar is laat je deze kort in de vorm afkoelen. Haal vervolgens de cake uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Ga je deze marmercake ook een keer maken? Misschien een leuk idee voor bij de paasbrunch!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *