Groene tante Gea stelt zich voor en nodigt je uit voor een vuilniszakkendieet

Bijna dertig jaar geleden had ik een vriendje dat alleen schriften van kringlooppapier kocht. Ik besloot vanaf dat moment hetzelfde zou doen.

Bijna vijfentwintig jaar geleden hoorde ik op 1e kerstdag tijdens het radiojournaal hoeveel konijnen en ander wild er voor alle diners gekocht waren. Zoveel dieren slachten omdat wij een feestje te vieren hebben? Ik besloot vanaf dat moment vegetariër te zijn.

Iets meer dan twintig jaar geleden realiseerde ik me dat ik onbedoeld instemde met het gebruik van gifstoffen. Ik besloot vanaf dat moment naar de biologische groentekraam op de markt en de natuurwinkel te gaan. Qua kosten niet slim: ik was student en stond vrijwel permanent rood. Maar ik was ook een idealist en vond een gezonde aarde belangrijker dan gezonde financiën.

Afijn, sindsdien heb ik steeds weer kleine stapjes gezet. Stil huis-, tuin- en keukenactivisme. Maar wel op een steeds volwassener manier: vorig jaar waren de financiën zo gezond dat we nu zonnepanelen hebben.

Iets meer dan twee maanden geleden las ik over een traineeship voor wereldverbeteraars en meteen wist ik: dát wil ik doen! Ik schreef me in en zat een kleine twee weken later met 16 mede-idealisten te broeden op mooie projecten.

En nu? Nu bereid ik met een team, de Habit Hackers, een challenge voor: in mei met 1500 mensen 10% afval verminderen. Omdat het kan. Omdat we elke dag kunnen kiezen voor minder verpakkingen, voor hergebruik, voor een kleinere voetafdruk, voor een schonere wereld. En iedereen kan op zijn of haar manier 10% besparen, zowel de absolute beginner die nu amper zijn afval scheidt, als de die-hard die al een eind op weg is zero-waste te worden. 10% is een kleine stap, maar met kleine stappen – weet ik inmiddels – kun je ver komen.

Zet jij ook je vuilniszak (nog iets strenger) op dieet? Gewoon uitproberen! Samen met anderen is het nog leuk ook. Schrijf je hier in en je ontvangt in mei onze wekelijkse nieuwsbrief met tips & tricks!

2 thoughts on “Groene tante Gea stelt zich voor en nodigt je uit voor een vuilniszakkendieet”

  1. Mooi verhaal! Ik ben al erg creatief met recyclen en fanatiek in het scheiden van afval, maar ik kan vast en zeker nog wat bijleren :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *