Goede voornemens : zorg voor je lichaam met een “heet water kuur”

Heet water kuurBegin januari willen veel mensen extra goed voor hun lichaam zorgen. De heerlijkheden van de kerstdagen zijn voorbij, en het is “back to basic”. Er zijn veel manieren om je lichaam te reinigen, maar sommigen zijn drastisch, en niet geschikt voor iedereen. Het is belangrijk dat je een manier vindt die bij je past, want alleen dan hou je het vol, en zorg je dus goed voor jezelf!

Een zogenaamde “Heet water kuur” is een toegankelijke manier om te beginnen. Er is eigenlijk een verschil tussen reinigen en ontgiften, maar omdat het laatste toch ook ietwat drastisch klinkt voor velen, kies ik ervoor om dit een reinigingskuur te noemen. Het helpt je lever, die zorgt weer dat toxische stoffen afgebroken worden en daarna uitgescheiden. Door de lever op deze manier te ondersteunen, voel je je vaak fitter worden, meer in balans, of rustiger. Hoe dat precies zit vertel ik een andere keer. Nu terug naar de kuur:

  • kook 1,2 liter water, en laat het 20 minuten doorkoken
  • snij kleine plakjes gember (verwarmend) en kurkuma (anti-oxidant)
  • schenk het water in een goede thermoskan en voeg de gember en kurkuma toe

Drink de hele dag het hete water als “thee”, het liefste voor 3 uur, want dan is de lever het meest actief. Verder blijf je gewoon eten en drinken zoals je normaal doet. Meestal voel je wel na een aantal dagen dat je bijvoorbeeld minder behoefte hebt aan (veel) koffie, of andere belastende voeding. Dat is extra mooi meegenomen.

Drink het heet water met de gember en kurkuma 5 dagen lang en neem daarna 2 dagen “rust”. Herhaal dit 3 keer, met daarna minstens een week pauze. Eventueel kun je daarna weer herhalen, of een langere kuur doen. Kies dan voor tien dagen reinigen, 3 dagen niet, en herhaal dat ook 3 keer.

Ik ben gisteren zelf ook weer begonnen. Net als meestal, voel ik me de eerste dagen eerder slapper en heb hoofdpijn, dan fit. Maar gelukkig weet ik inmiddels uit ervaring, wordt het over een paar dagen weer beter…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *